keukenafvoer ontstoppen

De beste manier om keukenafvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer is altijd erg vervelend. Onze loodgieters geven tips en handvaten om gemakkelijk uw keukenafvoer ontstoppen. Als loodgieter kom ik dit soort situaties dagelijks tegen en het eerste wat de klant me meestal vertelt is dat hij alles al heeft geprobeerd. Maar is dit echt waar? Ik zal proberen je te helpen erachter te komen of je echt alles hebt geprobeerd om je keukenafvoer ontstoppen.

Gereedschap om een gootsteen te ontstoppen

 • Plomper (ontstopper)
 • Vochtige doek of plastic
 • Emmer
 • Baking soda

Als de rest van de riolering in het huis normaal werkt, gaat het waarschijnlijk om een plaatselijke verstopping. Begin met een eenvoudige zuiger. Je kunt er een vinden in een ijzerwarenwinkel. Doe de zuiger in de afvoer en giet (als de bak groot genoeg is) water in de zuiger. Gebruik een vochtige doek of plasticfolie om de overloop af te sluiten en maak een dompelende beweging met de plunjer. Herhaal deze handeling enkele malen. Als het een plaatselijke verstopping is, zal dit voldoende zijn om deze te verwijderen, maar zo niet, dan is het een meer hardnekkige verstopping.

Aan de slag

Op de bodem van uw keukenkastje vindt u de sifon of zwanenhals. Zet een emmer of bak onder de val om het water op te vangen als je hem losdraait.

Het schoonmaken van de sifon is iets wat u zelf kunt doen. Wij raden u aan dit regelmatig te doen. Dit voorkomt onaangename geurtjes en vooral verdere verstopping.

Hoe je het moet doen

 • Open het raam, omdat er onaangename geuren vrijkomen die anders door het water in de sifon worden tegengehouden.
 • Draag handschoenen voor het schoonmaken, indien nodig.
 • Plaats eerst een lege emmer of bak onder de sifon.
 • Schroef de sifon los met een waterpomptang en maak hem helemaal leeg.
 • Verwijder het vuil uit de sifon en reinig tegelijkertijd de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje.
 • Schroef de sifon weer vast en controleer of alles goed vastzit.
 • Controleer of de afvoer goed werkt.

Wat vooral niet te doen

Probeer het gebruik van chemicaliën te vermijden. Dit kan uw afvoer aantasten en is slecht voor u en het milieu.

Wat moet je nog meer doen?

Als de leiding van voor tot achter verstopt zit met vet, moeten we een machine inzetten om de leiding gangbaar te maken. De machine die wij gebruiken is een Ridgid K60 en met behulp van diverse accessoires kunnen wij het vet oplossen met een vetsnijkop en/of een excentrische kettingklopper. Dan zuigen we het gesmolten vet op met onze vacuüm machine.

Keukenafvoer ontstoppen – Het structureel gebruiken van zuiveringszout

Als uw afvoer goed werkt, kunt u wat zuiveringszout koken en dit in de afvoer gieten om deze schoon te houden en vetophoping te voorkomen. Dit helpt meestal niet om de verstopping te verwijderen.

Ik ontstop een keukenafvoer met de  veermachine en zuig, indien nodig, het overtollige vet weg met de vacuüm zuiger.